DANAS JE 30 GODINA OD JEDNE OD NAJVEĆIH BITAKA PROŠLOG RATA Obeležavanje godišnjice od proboja Koridora

U Dugoj Njivi kod Modriče danas će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 30 godina od proboja Koridora

DANAS JE 30 GODINA OD JEDNE OD NAJVEĆIH BITAKA PROŠLOG RATA Obeležavanje godišnjice od proboja Koridora
Printscreen

Obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u manastiru Duga Njiva.

U 11.15 časova biće služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje, dok je za 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je ranije da je proboj Koridora jedna od najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, značajna za srpski narod i Republiku Srpsku.

On je podsjetio da je srpski narod na ovim prostorima tada bio u okruženju takozvanih snaga Armije BiH, HVO-a i regularnih snaga Hrvatske vojske.

– Više od 800.000 Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine i Krajine u sastavu Republike Srpske nije imalo vezu sa maticom. Srbima je bilo onemogućeno da zadovolje osnovne životne potrebe na ovom prostoru, a zbog nedostatka kiseonika, u Kliničkom centru Banjaluka umrlo je 12 beba – rekao je Milunović.

On je naveo da su na proboju Koridora bile angažovane velike snage Vojske Republike Srpske – Prvog krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa, te policije Republike Srpske Krajine.

– U briljantnoj bitki postignut je značajan uspjeh u razbijanju neprijatelja jer je na srpskoj strani bilo angažovano više od 54.000 vojnika u odnosu na neprijateljske snage koje su brojale oko 25.500 vojnika – rekao je Milunović.

Vojnu operaciju „Koridor 92“, čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine.

Komandant operacije bio je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa, general Momir Talić.

Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Aloonline.ba

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading