KOZARSKA DUBICA: Matiji bećkoviću uručena nagrada za promociju "Prosvjete"

Akademiku Matiji Bećkoviću u Kozarskoj Dubici je uručena Povelja za izuzetnu pomoć i podršku u promovisanju Srpskog prosvetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta".

KOZARSKA DUBICA: Matiji bećkoviću uručena nagrada za promociju "Prosvjete"
Printscreen/Youtube

Bećković je istakao da su članovi "Prosvjete" bili svi najznačajniji ljudi srpske prosvete i kulture, te da je Kozarska Dubica zavičaj prote Slavka Vujasinovića, koji je bio prvi sekretar SPKD "Prosvjeta" 1902. godine.

Bećković je istakao da je to društvo tada ozidalo prvu crkvu i da se nikada kroz sva ta vremena nije zaboravilo za šta je osnovano.

Predsednik dubičke "Prosvjete" Zoran Sinkić, koji je uručio povelju Matiji Bećkoviću povodom 120 godina od osnivanja "Prosvjete", naglasio je da mu je čast uručiti priznanje jednom od najvećih savremenih srpskih pesnika i mislilaca, ljudskoj veličini koja na najlepši mogući način oblikuje, bogati i oplemenjuje srpski jezik i kulturnu baštinu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Sinkić je u besedi podsetio na neke momente iz dugogodišnje istorije tog društva i istakao da je, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom "Prosvjeta" bila, a i sada jeste čuvar duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Jubilej "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici obeležen je trodnevnim kulturnim programom u kojem su proteklog vikenda učestvovali brojni umetnici, književnici i gosti.

Svečana akademija održana je u Domu kulture u Kozarskoj Dubici i amfiteatru "Knežpoljske kuće" u Knežici, a poslednji dan programa promovisana su "Prosvetina" izdanja, knjiga "Dubičko područje u 19. veku" Mile Zeljića i djela "Najgori dan za umiranje" Rajka Lukača.

U čast velikog jubileja na Svečanoj akademiji nastupila je i solistkinja iz Zrenjanina Milica Dosković, a svoje stihove govorila je i pesnikinja iz Doboja Rada Janjušić.

Povelja je posthumno dodeljena profesoru Mili Zeljiću, dugogodišnjem predsedniku "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici za izuzetan doprinos i zalaganje u osnivanju, radu i razvoju društva.

Povelja je za prijateljsku i donatorsku podršku dodeljena Tomislavu Čoliću, predsedniku Srpskog saveza u Švedskoj, kao i Panteliji Dudiću.

Na Svečanoj akademiji zahvalnice su dodeljene Simi Brdaru, Mirku Zlojutru, Miri Stojaković, Rajku Lukaču i Milici Dosković.

Rečju i pesmom na sceni Doma kulture dio svoga stvaralaštva i rada pokazali su članovi Srpskog pevačkog društva "Višnjić" i Dramskog studija "Artist", koji, negujući i baštineći najbolje tradicije "Prosvjete", deluju u okrilju ovog društva.

Događajima, organizvanim povodom obeležavanja 120 godina postojanja "Prosvjete", u Kozarskoj Dubici prisustvovali su brojni zvaničnici, gosti i građani.

Pokrovitelji manifestacija bili su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, opština Kozarska Dubica, Javna zdravstvena ustanova Specijalna bolnica "Mlječanica", te Centar za informisanje i kulturu Kozarska Dubica.

Komentari(0)

Loading