PRIVREDNA KOMORA RS PROTIV POVEĆANJA MINIMALCA: "Povećanje u ovom trenutku nerealno i neprihvatljivo"

Još jedno povećanje najniže plate u Republici Srpskoj potpuno je nerealno i neprihvatljivo i o tome u ovom trenutku uopšte ne treba ni govoriti.

PRIVREDNA KOMORA RS PROTIV POVEĆANJA MINIMALCA: "Povećanje u ovom trenutku nerealno i neprihvatljivo"
Printscreen/Youtube

Ovo su istakli na pres konferenciji Privredne komore Republike Srpske gde su naglasili da je minimalna plata ove godine povećana dva puta te da ovo nije trenutak da se zagovara ponovno povećanje. 

"Vidimo da je inflacija 13,2% u Srpskoj. Povećanje najniže plate znači i povećanje ostalih plata, a to u ovom trenutku privreda Republike Srpske ne može tehnički da iznese. Većina privrednih društava ne bi to izdržala, a to dalje vodi da će ljudi napuštati preduzeća i ona neće biti u poziciji da odgovore ni kvantitetu ni kvalitetu", rekao je Pero Ćorić, predsednik Privredne komore Republike Srpske pozivajući sve aktere da tu temu stave "ad acta" i da se o tome u ovom trenutku ne raspravlja. 

On je rekao da još nemaju informaciju koliko sindikat traži ali zna da su pominjali 800 KM, istovremeno naglašavajući da je to nemoguće. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Goran Račić, predsednik Područne privredne komore RS rekao je da će uskoro izaći sa predlogom da se olakšaju dolasci i prijavljivanja sezonskih radnika na privremeni period, posebno u poljoprivredi. 

"U Srbiji je to na dnevnnom nivou, kod nas je mali broj sezonskih radnika i to se mora promijeniti. Naše tržište vapi za radnicima i BIH je jedina zemlja koja to nije uredila", rekao je Račić. 

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj neradnoj nedelji, Račić je rekao da je kategorički protiv te da je anketa koju su sprovodili pokazala da bi deo radnika ostao bez posla. 

"Pogubno bi bilo, a Banjaluka, posebno u ljetnim danima bi bila mrtva. U razgovoru sa predstavnicima trgovačkih preduzeća došli smo do podatka da im 20 posto prodaje ide nedjeljom", rekao je Račić.

Komentari(0)

Loading