ZA PRVIH ŠEST MESECI ime promenilo ŠEST BANJALUČANA

U prvoj polovini ove godine ukupno 50 građana se odlučilo na promenu imena ili prezimena, a kako su rekli iz Gradske uprave, čak 38 zahteva se odnosilo na promenu prezimena, dok se za promenu ličnog imena odlučilo samo šest građana.

ZA PRVIH ŠEST MESECI ime promenilo ŠEST BANJALUČANA
Printscreen/Youtube

"U ovom periodu  imali smo 38 zahtjeva  za promjenu prezimena, od kojih je jedna odustala od zahtjeva, dok je za ostalih 37 zahtjeva utvrđeno da su ispunjavali uslove da se donese pozitivno rješenje o promjeni prezimena", navode iz Gradske uprave.

Kako su dodali, bilo je nekoliko zahteva za promenu imena ili prezimena deteta, a svi podneseni zahtevi su pozitivno rešeni.

"Za prvih šest mjeseci tekuće godine imali smo četiri zahtjeva roditelja za promjenu prezimena djetetu, te jedan zahtjev roditelja za promjenu imena djetetu, dok je za promjenu ličnog imena i prezimena bio jedan zahtjev", navode iz Gradske uprave.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kako su dodali, promena ličnog imena je pravo građanina i može se izvršiti isključivo pod uslovima propisanim Zakonom o ličnom imenu, tako da građani uopšte nisu obavezni navoditi razloge koji su bili odlučujući za promenu ličnog imena.

"Postupak promjene ličnog imena za maloljetno dijete može biti sproveden po sporazumnom zahtjevu oba roditelja, ili na zahtjev jednog od roditelja, usvojilaca ili staratelja, uz saglasnost nadležnog organa starateljstva", navode iz Gradske uprave.

Ističu da državljani Republike Srpske, ali i Federacije BiH koji u Republici Srpskoj imaju prebivalište najmanje jednu godinu, podnose zahtev nadležnom organu u mestu prebivališta.

"Ako državljanin Srpske nema prebivalište u ovom entitetu, zahtjev podnosi organu u mjestu gdje je upisan u matičnu knjigu rođenih na teritoriji Srpske", navode iz Gradske uprave.

Podsećamo, u toku 2021. godine ukupno 108 građana se odlučilo na promenu imena ili prezimena, a najčešći razlog ovog zahteva se odnosi na vraćanje prezimena nakon prestanka braka.

Komentari(0)

Loading