NOVI DETALJI O DELOVANJU KRIMINALNIH GRUPA: Evo ko je nedavno uhapšeni Nikšićanin u Banjaluci

Nikšićanin Dejan Rovčanin, koji je u petak uhapšen u Banjaluci, veoma blisko je povezan s brojnim kriminalcima u Republici Srpskoj, a koji su prokrijumčarili na stotine kilograma narkotika kroz BiH, piše portal Srpskainfo.

NOVI DETALJI O DELOVANJU KRIMINALNIH GRUPA: Evo ko je nedavno uhapšeni Nikšićanin u Banjaluci
Printscreen/Youtube

Izvor tog portala je objasnio koja je veza Rovčanina s najvećim kriminalnim grupama u BiH, kao i kako je putovala droga iz Crne Gore preko Srpske, pa sve do zemalja Evropske unije.

Posebno ističe da su svi kriminalci koji su uhapšeni, nakon što je policija uspela dekodirati aplikaciju „Skaj“, međusobno sarađivali. Radi se o kriminalnim grupama koje su razbijene akcijama „Storidž“ i „Storidž 2“, „Golub“, „Transporter“ i drugima.

„Inspektori MUP Srpske punom parom rade da provjere kakva je bila uloga Rovčanina u BiH i da li je učestvovao u prebacivanju velikih količina narkotika. Prema sadašnjim informacijama, inspektori sumnjaju da je i on bio uključen u ove poslove. To dokazuje njegova povezanost s kriminalcima, ali i način na koji se krio u Banjaluci“, kaže izvor Srpskainfo.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Reket

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Rovčanin je, inače, kum Dragana Gajića, koji je obuhvaćen i akcijom „Golub“, a koju su u martu ove godine izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Srpske. Gajić je jedno vreme koristio i identitet Milan Bodlović, a sada se nalazi u zatvoru.

“Gajić je godinama poznat policiji kao veoma ozbiljan igrač u trgovini narkoticima. Sumnja se da je on bio glavni operativac za organizovanja transporta narkotika, prvenstveno marihuane, iz Crne Gore preko BiH. On je bio uhapšen i 15. decembra 2020. godine u Sarajevu kada se sa još jednom osobom lažno predstavljao kao policajac i pokušao izreketirati vlasnika jedne firme”, pojasnio je sagovornik Srpskeinfo.

Upravo hapšenja Gajića dovelo je i do za zaplene jedne od najvećih količina narkotika u Republici Srpskoj.

“Njegovo privođenje bilo je povod za pronalazak 460 kilograma skanka u Gradiški. Ova zapljena je bila sklopu akcije „Storidž“. Droga je pronađena zato što je Gajić neposredno prije hapšenja u Sarajevu isporučio pomenutu količinu narkotika Dušanu Lovrenoviću”, ističe pomenuti izvor.

Transport

Dodaje da je Dušanov posao bio da pomenutu drogu prebaci dalje za Hrvatsku. Inače, Milivoje i njegov sin Dušan Lovrenović su bili zaduženi za prebacivanje velikih količina droge iz BiH prema Hrvatskoj.

Njih dvojica su imali odvojene ekipe za krijumčarenje narkotika.

U akciji „Golub“ tada je uhapšen i Vlatko Blažević, koji je 460 kilograma skanka prevezao u Gradišku. 

Izvor Srpskainfo pojašnjava da je akcija „Golub“ dobila ime po kafiću koji je držao Blaženko Rašević, a koji je tada isto priveden. Rašević je takođe Gajićev kum i bio je uključen u njegove poslove. Sumnja se da su drogu, nakon što iz Crne Gore prebace u BiH, krili upravo kod njega, a zatim kada organizuju dalji prevoz prebacivali bi je u Gradišku ili na druge lokacije.

Dodaje da su istoj ekipi pripadali i Faruk Elezović i Miljan Radonja, koji se trenutno nalazi u bekstvu. Obojica su takođe poznati policiji po trgovini narkoticima.

Faruk Elezović je više puta hapšen i osuđivan zbog prodaje droge, a u aprilu je uhapšen zajedno sa sinom, kada je policija kod njih pronašla oko dva kilograma spida. Radonja je bio zadužen i za transporte narkotika za Hrvatsku i Srbiju, a prošle godine bio je uhapšen u jednoj vikendici u blizini Laktaša.

“Elezović i Radonja su bili povezani i sa kriminalnom grupom koja je razbijena akcijom „Transporter“. Oni su direktno sarađivali s Petrom Dukićem, jednim od vođa ove grupe, ali i sa Sašom Rađević. Posao Rađevića je takođe bio transport narkotika preko reke Save za Hrvatsku”, istakao je izvor iz istrage.

Jataci

Prema njegovim rečima, svi su oni i povezani i s Bojanom Cvijetićem, ali i s bivšim inspektorom Mladenom Milovanovićem koji nedavno dobio otkaz u MUP Srpske zbog saradnje s pripadnikom škaljarskog kana Milošem Božovićem.

“Božović je iz Nikšića, kao i Rovčanin. Zbog svega ovoga sumnja se da je i Rovčanin imao svoju ulogu u krijumčarenju velikih količina narkotika u BiH, zbog toga inspektori punom snagom rade na ovom slučaju i pokušavaju ga povezati s pomenutim kriminalcima. Takođe je utvrđeno da je i on koristio aplikaciju „Skaj“, ističe sagovornik Srpskainfo.

Ono što je povezaju Rovčanina sa ovom kriminalnom grupom je i njegov način skrivanja u Banjaluci.

“U toku su brojne provjere da se vidi ko mu je pomagao u skrivanju u Banjaluci. Modus njegovog skrivanja veoma podsjeća na Božovićevo skrivanje u ovom gradu. Sve to upućuje da se radi o dobro uređenoj šemi po kojoj se veoma opasni kriminalci iz Crne Gore skrivaju u BiH”, kaže izvor.

O povezanosti kriminalaca govori i podatak kako je Dragan Gajić, kum uhapšenog Dejana Rovčanina, koristio lažni identitet na ime Milan Bodlović.

Upravo Milan Bodlović bio je prijavljen na adresi Dragane M. u Trnu, a reč je o ženi koja vodi posao izdavanja vila i apartmana za Petra Dukića.

Sve to potvrđuje kako su ove kriminalne grupe sarađivale.

Hapšenje

Dejan Rovčanin, koji je u petak uhapšen u Banjaluci, koristio je lažni identitet i imao je falsifikovana hrvatska dokumenta. Lociran je zahvaljujući intenzivnoj saradnji Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i Europol. Prilikom hapšenja istražioci su kod njega pronašli lažne dokumente i putnu ispravu Republike Hrvatske na drugo ime i prezime.

“Sumnja se da se Rovčanin gotovo dvije godine krio na području Banjaluke pomoću lažnog pasoša. Živio je u iznajmljenom stanu u naselju Starčevica, u kojem je plaćao mjesečni najam više od 600 eura”, kaže izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da je Rovčanin otkriven zahvaljujući dobroj saradnji s Europolom, koji je istražiocima dostavio informacije sa kriptovane aplikacije „Skaj“, koju je Rovčanin koristio. Istražioci su ga određeno vrijeme pratili, a kada je potvrđen identitet usledilo je hapšenje.

Poternicu za Rovčaninom raspisao je Viši sud u Podgorici pred kojim se protiv njega vodi postupak zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je planirala da prokrijumčari 50 kilograma kokaina.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading