SRPSKA PRVA U REGIONU UVELA ELEKTRIČNE TROTINETE U SISTEM BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Ovo su nova pravila

Republika Srpska je prva u okružnju uvela električne trotinete u sistem u okviru izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja Srpske, a 1. septembra počeće primena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić.

SRPSKA PRVA U REGIONU UVELA ELEKTRIČNE TROTINETE U SISTEM BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Ovo su nova pravila
EPA

"Cilj je prveshodno da povećamo bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i samim tim i korisnika ovih lakih vozila koji će se kretati na saobraćajnicama u Srpskoj, što je definisano u četiri kategorije", rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci tokom preventivne aktivnosti pod nazivom "Vozimo bezbjedno električne trotinete".

On je pojasnio da je prvom i trećom kategorijom definisano kretanje do šest kilometara na čas i tu važe ista pravila kao i za pešake, kreću se kuda i pešaci.

Prema njegovim rečima, druga i četvrta kategorija podrazumijeva kretanje do 25 kilometara na čas i ista pravila kao i za bicikliste.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ćorić je naglasio da u prvo vreme neće biti restriktivnih mera, jer je tendencija da prvo svi učesnici u saobraćaju koji koriste električne trotinete budu uvedeni u sistem.

On je napomenuo da identifikacija košta 20 KM i da je obavezan tehnički pregled gde se dobija sertifikat o ispunjenosti uslova.

Ćorić je istakao da je cilj zakonskog uređenja ove oblasti veća bezbednost na putevima u Srpskoj i sačuvati prvenstveno živote, te naveo da je to rađeno po uzoru na evropske zemlje koje su to uspešno realizovale.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da lice koje upravlja električnim trotinetom mora imati vozačku dozvolu, a ako je nema onda mora imati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, kao što je ona za vozača mopeda.

Radović je naveo da je donja starosna granica za upravljanje električnim trotinetima 14 godina.

Generalni sekretar Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske Zoran Stevanović rekao je da je AMS prepoznao ovu aktivnosti i pomoći će njenu realizaciju u okviru svojih 49 organizacionih jedinica i u toliko lokalnih zajednica u Srpskoj organizovati ovu preventivnu akciju.

 
 
 
 
 

Komentari(0)

Loading