TRAŽILI 15.000 EVRA ZA ZAPOSLENJE: Optužnica protiv 6 osoba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica zbog korupcije pri zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata, te drugih povezanih krivičnih dela.

TRAŽILI 15.000 EVRA ZA ZAPOSLENJE: Optužnica protiv 6 osoba
Printscreen

Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu većem od 100.000 KM, koja je zaplenjena u tužilačkoj i policijskoj akciji.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtevali i primali novac – od 10.000 do 30.000 KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zapošljavanju u Graničnoj policiji.

Optuženi su Rejhan Raković (42) iz Bihaća, zaposlen u Graničnoj policiji, a koji je i predsednik Komisije za sprovođenje procedure konkursa za prijem radnika, Ensar Salčinović (31) iz Sarajeva, zaposlen u Graničnoj policiji, Kenit Čakić (28) iz Bugojna koji je i ranije osuđivan, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Među optuženima je Armin Otuzbir (31) iz Travnika, Mirza Ramljak (37) iz Sarajeva i Ivica Sabljo (42) uz Posušja, zaposlen u Graničnoj policiji BiH i član Komisije za sprovođenje procedure konkursa za prijem radnika, a koji je državljanin BiH i Hrvatske.

– Optuženi se terete da su delujući kao uvezana grupa, nezakonito zahtevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog delovanja i zloupotrebe položaja, omogućili veći broj bodova, kao i prijem u radni odnos, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist – navodi se u saopštenju.

Istragu u ovom slučaju sprovelo je Tužilatvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 34 svedoka i stručnih svedoka-veštaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Srpskainfo

Komentari(0)

Loading