BOGDANE, NEK TI BOG OPROSTI: Vajukiću 11 godina robije, ćerka ubijenog u suzama

Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen je na 11 godina zatvora zbog ubistva Gojka Veselića (76) u selu Koljani kod Laktaša.

BOGDANE, NEK TI BOG OPROSTI: Vajukiću 11 godina robije, ćerka ubijenog u suzama
youtube printscreen

Presuda je izručena u ponovljenom suđenju. Vajukić je ranije bio osuđen na 10 godina zatvora za smrt Veselića, odnosno za nanošenje teške povrede sa smrtnom posledicom.

Prilikom izricanja presude sud je promenio kvalifikaciju pa ga nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, kako je bio optužen.

 

Tu presudu je zatim ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske pa je slučaj vraćen na novo suđenje.

Nakon toga je izmenjena optužnica i na teret mu je stavljeno teško ubistvo “na svirep način”, umesto “na svirep i podmukao način”.

Prema presudi zločin se dogodio 24. januara prošle godine u kući Veselića u selu Koljani kod Laktaša.

U presudi se navodi da je Vajukić bio pijan i imao oko 2.4 promila alkohola u krvi kada je došao u kuću Veselića, tog dana između 18.30 i 19.30 časova.

On je posle svađe napao starca i pretukao ga.

– Više puta ga je udario pesnicima po glavi i telu, te mu prignječio grudni koš usled čega je došlo do poremećaja disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara, te drugih povreda koje su dovele do smrti – navodi se u presudi.

Dalje se precizira da je Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića te sa žrtve skinuo donji veš nakon čega je telo bacio u bunar u dvorištu.

Ćerka Dijana Petković koja je u suzama dočekala presudu rekla je da je zadovoljna što je prekvilifikovano u ubistvo.

– Visina kazne mi nije bitna, žao mi ti mladosti što je učinila i bola koja je nanesena mojoj porodici. Nadam se da će kazna imati uticaja da ne ponovi krivični delo. Međutim, strah me da me doživi još neko tu sudbinu – rekla je.

Što se tiče imovinskog zahteva ne očekujemo ništa, jer nema novca koji bi to nadoknadio.

Poručila je da njemu želim da mu bog oprosti.

Sudija Blagoja Dragosavljević je rekao da je Vajukić obavezan i na psihosocijalni tretman u trajanju od dve godine.

– Nakon što je poništena prvostepena presuda sud je ponovo cenio sve dokaze i da je ubistvo počinio sa eventualnim umišljajem – rekao je Dragosavljević.

   

On je dodao da sudsko veće smatra da će kazna postići svrhu kažnjavanja.

Sumnja se da je Vajukić pre ubistva Veselića istu veče pokušao da opljačka susednu kuću bake Danice. On je tom prilikome razbio staklo na ulaznim vratima, ali je pobegao čuvši vlasnicu kako zovu policiju. Zbog pokušaja te provale Vajukić je te noći kasnije uhapšen, a policija tada nije ni znala za Veselićevo ubistvo pa su ga pustili na slobodu.

Za zločin se saznalo tek 26. januara nakon što je Veselićeva ćerka, inače inspektorka MUP Republike Srspske Dijana Petković, prijavila očev nestanak, uočivši tragove provale na njegovom imanju.

Vajukić je mesec nakon izricanja ranije prvostepene presude, osuđen na pet godina i devet meseci zatvora zbog drugog krivičnog dela.

Prema ovoj presudi on je oteo, pretukao i opljačkao Srboljuba Ćućuna i oštetio njegovo vozilo.

Vajukiću je ranije uz kaznu izrečena i dvogodišnja mera obaveznog psihosocijalnog tretmana. Ta mera računaće se od pravosnažnosti presude. Osim toga produžen mu je pritvor, a vreme koje proveo do sada iza rešetaka uračunato je u kaznu.

 

Izvor: srpska info

Komentari(0)

Loading