NEOBIČNI SUGRAĐANI: Ove divlje životinje patroliraju Banjalukom! (video)

Jutros je u Banjaluci, prekoputa Medicinske elektronike, primećena lisica, što nije prvi put da ova divlja životinja zalazi u naselja, pa čak i u sami centar grada.

NEOBIČNI SUGRAĐANI: Ove divlje životinje patroliraju Banjalukom! (video)
Shutterstock

Zanimljivo je da lisice koje silaze u naselja nisu preplašene i da ne beže od ljudi, odnosno da su se prilično odomaćile na sredinu koja nije njihovo prirodno stanište.

Građanima nije svejedno kad vide ovu divlju životinju, ali su, s obzirom na to da ih sve češće sreću, i oni pomalo oguglali na njihovo prisustvo na gradskim ulicama.

Primera radi, juče je jedan Banjalučanin u naselju Pobrđe, kada je krenuo na posao, sreo lisicu koja se šetala ulicom Anke Drakulić. Sve je iz automobila zabeležio kamerom telefona. Pre nekoliko dana, jedna lisica se pojavila takođe kod Medicinske elektronike, a možda je reč o istoj koju je jutros primijećena na ovoj lokaciji.

Stručnjaci kažu da su lisice najverovatnije u potrazi za hranom i da nisu opasne, ali da građani ipak treba da budu oprezni.

Objašnjavaju da lisice zalaze u naselja jer je došlo do smanjenja seoskih domaćinstava u okruženju, dok brojnost ove vrste divlje životinje raste.

Zbog nedostatka prirodne hrane, primiču se gradovima i nakon što se okote, u prigradskim naseljima i rubnim područjima, sakrivaju se u u nesređenim gradskim površinama. Vremenom se naviknu na ljudske mirise i ponašanje, pa ne beže od ljudi, što je tipično za divlju vrstu, objašnjavaju stručnjaci.

Izvor: Srpskainfo

Komentari(0)

Loading