"NAPADIMA NA SRPSKU POPRAVLJA SVOJ REJTING U BIH" Stevandić reagovao na Šmitove uvrede

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je da Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, poslednjom izjavom o Danu Republike pokušava svoju poziciju u Sarajevu popraviti napadajući Republiku Srpsku.

"NAPADIMA NA SRPSKU POPRAVLJA SVOJ REJTING U BIH"  Stevandić reagovao na Šmitove uvrede
Printscreen/Youtube/RTRS vijesti

Šmit je, podsetimo, za N1 rekao da je "ubeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije", te dodao da može biti ljubazan, ali i vrlo oštar i da će neke stvari sigurno uraditi, ocenjujući da je 9. januar "praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice".

"Mislim da je poljuljani rejting Šmita u Federaciji, kojeg mi ne priznajemo, i njegova ogorčenost time što nije uspio da napravi komunikaciju sa rukovodstvom Republike Srpske, dovela do toga da on pokuša svoju poziciju u Sarajevu popraviti napadajući Republiku Srpsku, što je van svih diplomatskih manira i protokola", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske istakao je da je 9. januar mirnodopski datum, nastao mnogo prije ratnih dešavanja u BiH.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Sa treće strane, u pitanju je nivo govora koji je vrlo upitan za bilo kojeg diplomatu, bez obzira da li ga priznajemo ili ne priznajemo. On je ostrašćen, usmjeren u lično razračunavanje sa Miloradom Dodikom, institucijama Srpske, njenim datumima, kulturom, istorijom, dostignućima. Pored toga što ima problem sa istinom, ima problem i sa izražajem koji ne dolikuje bilo kakvom diplomati ili možda nekom ko nije diplomata, a želi da komunicira", rekao je Stevandić.

Jedino je, kako je dodao, moguće da Šmit, u nedostatku mogućnosti da ostvari komunikaciju sa Srpskom, odabrao uvrede, za koje zna da ih Srbi neće otrpiti, pa je na ružan način ipak uspeo da komunicira sa rukovodstvom Srpske.

"Kad već ne može diplomatski, kad nema legitimitet Savjeta bezbjednosti, kad već  mi nećemo sa njim da razgovaramo, onda je on izabrao da nas uvrijedi da bi dobio našu reakciju. Na prijetnje smo se navikli, ali se nismo navikli na uvredljiv jezik ljudi koji sebe smatraju diplomatama", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading