BERMUDSKI TROUGAO U SRPSKOJ: Ovde ne stiže pošta, nema ni javnog prevoza, odmire mesto...

Među brojnim opštinama Republike Srpske Ljubinje je jedna od onih manjih, koja polako odumire jer se, u odnosu na zvanični popis iz 2013. godine, od 2.595 stanovnika taj broj danas, sudeći po svim pokazateljima, ali i izjavama brojnih Ljubinjaca i Ljubinjki, znatno smanjio.

BERMUDSKI TROUGAO U SRPSKOJ: Ovde ne stiže pošta, nema ni javnog prevoza, odmire mesto...
Printscreen

U Ljubinju se u šali kaže da su odavno nazvani Bermudskim trouglom jer u ovoj opštini gotovo i ne saobraća javni prijevoz, osim linije Trebinje – Ljubinje, koja je nekoliko puta trebalo da se ugasi, štampa tu godinama ne dolazi, a mladi ljudi koji odlaze na školovanje u druge gradove uglavnom se ne vraćaju, pišu Nezavisne.

O lošoj demografskoj situaciji u Ljubinju ne postoje ni precizni podaci, osim tužne slike da već u predvečernjim satima na ljubinjskim ulicama gotovo da nikoga nećete sresti jer škole nemaju potrebe za organizovanjem nastave u popodnevnoj smeni, barem ne srednjoškolsko obrazovanje.

U kafićima, koji su nekada vrveli od omladine, osim konobarice i eventualno još nekog retkog gosta nema niko drugi.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U opštinskoj upravi kažu da pokušavaju promeniti ovu izuzetno lošu demografsku sliku, u kojoj i ne postoje relevantni podaci koliko je u prošloj godini rođeno dece jer se deca rađaju i upisuju uglavnom u Nevesinju ili Trebinju. Umrlih je bilo 41, s tim da ponovo ne postoje podaci o onima koji su umrli u bolnicama u okruženju i taj broj je veći.

Mladih bračnih parova je upisano 19, s tim da je 14 venčanja bilo u Ljubinju… Drugi su se venčavali od Beograda do Trebinja, ali još imaju ljubinjsko prebivalište.

Izvor: Nezavisne

Komentari(0)

Loading