Nemačka najavljuje sankcije! Dodik: "NISAM IZABRAN DA BUDEM KUKAVICA"

Alo Redakcija

10:11

Republika Srpska 0

BANJALUKA/LONDON - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za britanski list “Gardijan” poručio da neće pokleknuti pred pretnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ga Putin nikada nije prevario.

Nemačka najavljuje sankcije! Dodik: "NISAM IZABRAN DA BUDEM KUKAVICA"
Foto: Alo!/Vladimir Marković

Dodik je poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

„Čak mislim da mi se to dopada“, izjavio je Dodik.

Putin i Si Điping nude pomoć

„Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu da pomognem?’. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si Ðinpingom bi on takođe rekao ‘ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam'“, kazao je Dodik.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje veruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao “neizabrani strani faktor” koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

Stranci prave probleme

„Sve nevolje ovde su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja“, izjavio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagoviještajem Nemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.

„Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica“, izjavio je on za „Gardijan“ u svom kabinetu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sednice parlamenta RS 10. decembra, a Dodik je naglasio rešenost da to sprovede u delo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest mjeseci.

Republika Srpska demilitarizovana zona?

„Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom“, izjavio je Dodik za „Gardijan“.

Tanjug

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading