SRPSKA PREDANA OČUVANJU DEJTONA: Dodik se sastao sa Orbanom, a ovo su poruke

alexander

20:34

Republika Srpska 0

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sasatao se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

SRPSKA PREDANA OČUVANJU DEJTONA: Dodik se sastao sa Orbanom, a ovo su poruke
foto: Tanjug

Dodik je u Banjaluci ukazao na predanost RS primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, uz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, pri čemu Srpska zadržava pravo na vraćanje nadležnosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Na sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, te o mogućnostima unapređenja privredne saradnje Republike Srpske i Mađarske, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH, prenosi RTRS. Orban je rekao da je za Mađarsku važna stabilnost i mir u regionu zapadnog Balkana, te da akcenat treba staviti na unapređenje odnosa na svim nivoima, te na privrednu saradnju.

Sastanak srpskog člana Predsedništva BiH i premijera Mađarske, kojem su prisustvovali predsednik Vlade RS Radovan Višković i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, protekao je u prijateljskoj atmosferi, dodaje se u saopštenju.

Kako prenose banjalučki mediji, Višković je ocenio je da je sastanak sa Orbanom, na kojem je razgovarano o svim interesantnim temama, veoma značajan za Srpsku.

„Razgovarali smo o političkim i ekonomskim pitanjima, ali sam sastanak koji je trajao više od dva i po časa govori sam za sebe“, izjavio je Višković ali nije mogao govoriti o detaljima, prenose „Nezavisne novine“.

On je novinarima u Prijedoru rekao da je bilo reči o svim temama koje su interesantne za Republiku Srpsku, BiH i za očuvanje mira i stabilnosti na ovom prostorima.

Među temama o kojima se razgovaralo, kako je rekao, bila je ekonomska pomoć Mađarske prema Republici Srpskoj, osnivanju fonda na ovim prostorima u narednom periodu i određenim iskustvima Mađarske na planu demografije i strane ulaganje.

Višković je rekao da su on i ministar Sijarto dobili zaduženja od Dodika i Orbana da u narednom periodu u intenzivnoj saradnji realizuju sve ono o čemu su danas razgovarali.

Autor: alexander

Komentari(0)

Loading