DODIK UGROŽAVA MIR I STABILNOST U javnost procurio deo skandaloznog izveštaja Kristijana Šmita!

Alo Redakcija

12:10

Republika Srpska 0

Takozvani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit u sredu će verovatno u Savetu Bezbednosti UN-a podneti izveštaj o stanju u BiH, a sarajevski mediji objaili su delove tog izveštaja u kom se, kako navode, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik spominje čak 61 put na ukupno 34 stranice izveštaja

DODIK UGROŽAVA MIR I STABILNOST U javnost procurio deo skandaloznog izveštaja Kristijana Šmita!
Foto: Ilustracija

Kako prenosi portal „Kliks“, koji je objavio delove Šmitovog izveštaja, Dodik je u njemu okarakterisan kao glavna pretnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

„Od pisanja ovog izveštaja, Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom pretnjom posleratnog perioda. Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Opšteg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) na čelu sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir“, navodno je navedeno u uvodu izveštaja takozvanog visokog predstavnika u BiH.

EPA
 

Portal prenosi i da se dalje u izveštaju navodi da je vrhunac eskalacije krize 2021. godine, potez Milorada Dodika, kog naziva de fakto liderom RS-a, iako entitet ima izabranog predsednika, poziv entitetu na jednostrano povlačenje iz davno postignutih sporazuma o prenosu entitetskih nadležnosti na državu u oblastima odbrane, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV), i da entitet „povrati“ ono što on tvrdi da su uzurpirane ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, sprovođenja zakona i obaveštajnih službi.

„On je dalje najavio izradu nacrta novog Ustava RS-a i odbacivanje svih ‘nezakonito nametnutih odluka i zakona od visokih predstavnika’“, piše navodno u izveštaju.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Šmit, kako prenosi „Kliks“ upozorava Savet bezbednosti UN-a o Dodikovim najavljenim planovima koje znače povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS-u, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS-a i uspostavljanje Vojske RS-a koju bi navodno činili pripadnici vojske koji su povuku iz OS BiH.

„Potez bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme odbrane, pa čak i dalje u uslovima izgradnje poverenja i bezbednosti. To bi također značilo i povlačenje entiteta iz Uprave za indirektno oporezivanje, VSTV-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obaveštajno bezbednosne agencije (OSA) uz mere sprečavanja tih institucija da deluju na teritoriji RS-a“, navedeno je.

Šmit dalje kaže da Milorad Dodik ovaj poduhvat naziva povratkom na „izvorni Dejton“ te kaže da je i politički pogrešan naziv zasnovan na pogrešnim tumačenjima Ustava BiH.

On navodno ozbiljno upozorava međunarodnu zajednicu da je sve nabrojano jednako otcepljenju Srpske bez proglašavanja.

Podsetimo, Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading