BIH POTPISALA Republika Srpska isključena!

Alo Redakcija

20:55

Republika Srpska 0

Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu.

BIH POTPISALA Republika Srpska isključena!
Foto: Printscreen

Bosna i Hercegovina se pridružila Zajedničkoj izjavi američkog Stejt departmenta kojom se poziva na mir u Avganistanu, objavio je sarajevski pprtal „Kliks“.

Iako na sajtu Stejt departmenta još nije stavljena na listu, BiH se pridružila listi od 100 zemalja.

Kako navodi „Kliks“, Ministarstvo spoljnih poslova BiH je odmah htelo da pošalje „zeleno svetlo“ za pridruživanje izjavi, ali je čekalo saglasnost Predsedništva BiH, iako to nije bilo neophodno.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Republika Srpska nije učestvovala u donošenju odluke

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Republika Srpska nije obaveštena da je BiH potpisala izjavu Stejt departmenta o Avganistanu. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je samoinicijativno donela tu odluku, saznaje Sputnjik u Banjaluci.

Kako navode u Srpskoj za Sputnjik, u Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH nije stigla nikakva informacija s tim u vezi.

„Turkovićevu mnogi doživljavaju kao ministarku spoljnih poslova SDA, a ne BiH. Ona donosi samoinicijativne odluke bez odobrenja Predsedništva BiH, koje je inače nadležno za spoljnu politiku“, dodaju iz Banjaluke.

Izjava Stejt departmenta

Reč je izjavi koju su Sjedinjene Američke Države inicirale 15. augusta 2021. godine, nakon što su talibani ponovo uspostavili vlast u Avganistanu.

Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu, kao i stranaca.

Navedeno je da Avganistanci zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Avganistanu.

Podsetimo, i Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading