ZAEV PODNEO OSTAVKU!

alexander

17:00

Severna Makedonija 0

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev danas je predsedniku parlamenta podneo ostavku.

ZAEV PODNEO OSTAVKU!
Foto: EPA

On je ostavku najavio nakon što je njegova stranka SDSM postigla loš rezultat u drugom krugu lokalnih izbora.

Zaev je u pisanoj ostavci naveo da svoju odluku neće usmeno objašnjavati.

On u obrazloženju ističe da su rezultati prošlih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se država nalazi imali nacionalnu i političku težinu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„U takvim uslovima za mene lično i za mene kao premijera, zbog politike u koju verujem, politički neodgovorne i neopravdane pred mojim narodom i svojom zemljom da lično nastavim da vodim vladu evroatlantskim putem. Mislim da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da postigne na bolji način“, naveo je Zaev, prenosi Plus info.

Dodao je da ostavkom želi da preuzme odgovornost i dâ primer za donošenje dobrih odluka kada je to potrebno, kako bi dao „još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali i budućim liderima da budu svesni svoje građanske dužnosti kada vode računa o svojoj zemlji“.

Ostavku bi trebalo da konstatuje predsednik Skupštine Taljat Džaferi, a prema skupštinskim izvorima, to će učiniti sutra pre sednice o parlamentarnim pitanjima.

Nakon ostavke Zaeva, šef države bi trebalo da dâ mandat novom premijeru.

Po Ustavu, predsednik je dužan da u roku od deset dana poveri mandat stranci, odnosno strankama koje imaju većinu u Skupštini. Mandatar u roku od 20 dana od dana poveravanja mandata podnosi Skupštini program i predlaže sastav Vlade u skladu sa Ustavom.

Pratite Region na Fejsbuku

Autor: alexander

Komentari(0)

Loading