RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA REAGOVALA ZBOG SPC: U Severnoj Makedoniji postoji samo SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Nakon što je Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije priznao takozvanu crkvu Severne Makedonije, oglasila se i Ruska pravoslavna crkva.

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA REAGOVALA ZBOG SPC: U Severnoj Makedoniji postoji samo SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
Printscreen/Youtube

"RPC priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve SPC u Severnoj Makedoniji", poručio je sekretar Odelenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk.

"Stav RPC će pre svega uzeti u obzir pristup tom problemu Srpske crkve, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Severnoj Makedoniji", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu vaseljenski patrijarh Vartolomej priznao je na jučerašnjem zasedanju takozvanu crkvu Severne Makedonije.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U saopštenju Patrijaršije se navodi da kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, "imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Severne Makedonije".

Makedonska Pravoslavna crkva u svom saopštenju tvrdi da tom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, "otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve".

"To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi MPC, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading