NESVAKIDAŠNJI SUSRET: Predsednik ugostio genijalca

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski primio je Makedona Dimitrievskog, učenika drugog razreda Osnovne škole "Lirija" u Tetovu, koji ima natprosečnu inteligenciju.

NESVAKIDAŠNJI SUSRET: Predsednik ugostio genijalca
FOTO: PRETSEDATEL.MK

"Makedon ima koeficijent inteligencije 134, govori više stranih jezika, uključujući arapski i kineski, odlično je usavršio astronomiju, a u fokusu njegovog stalnog interesovanja je matematika gde ima znanja odgovarajuća za srednje obrazovanje", navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Severne Makedonije. Pendarovski je Makedonu čestitao osvajanje zlatne medalje na takmičenju "Matematika bez granica" u konkurenciji 4.000 učesnika iz 22 zemlje sveta i poželeo mu još mnogo uspeha u budućnosti. U razgovoru sa Makedonom, predsednik Pendarovski se upoznao sa afinitetima, interesovanjima, uspesima, veštinama i znanjem sedmogodišnjeg učenika, kao i njegovim željama i izazovima u budućnosti. Istakao je da mu je posebna čast što je upoznao malog genija, na koga je Severna Makedonija ponosna i da ohrabri Makedona i podrži njegov budući sveukupni razvoj.

"Ovi učenici su od posebnog interesa za naše društvo i zaslužuju maksimalan angažman države", rekao je Pendarovski u susretu sa Makedonom. Kako je napomenuo, neophodno je da institucije stvore stimulativnu sredinu, koja će podržavati, podsticati i usmeravati razvoj dece sa natprosečnom inteligencijom. "Daroviti i talentovani učenici imaju kompleksne obrazovne potrebe, što predstavlja poseban izazov za obrazovni sistem i nameće potrebu za individualizovanim programima prilagođenim darovitim učenicima", rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Izvor: Beta

Komentari(0)

Loading