SRPSKI ISTORIČAR TVRDI: SPC priznanjem autokefalnosti MPC odbranila kanonski poredak i preduhitrila inostranu intervenciju

Istoričar dr Aleksandar Raković izneo je večeras na TV Tanjug važne pojedinosti oko davanja autokefalnog statusa Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

SRPSKI ISTORIČAR TVRDI: SPC priznanjem autokefalnosti MPC odbranila kanonski poredak  i preduhitrila inostranu intervenciju
Printscreen/Youtube

Raković je rekao da se Srpska pravoslavna crkva držala odluke koja je, oko procedure davanja autokefalnosti, doneta 2016. na Kritskom saboru.

S tim u vezi, pojasnio je Raković, Majka-crkva odlučuje o tome da li su se stekli uslovi za dodeljivanje autokefalnosti Ćerki-crkvi, a potom predlaže ostalim autokefalnim Pravoslavnim crkvama da potvrde i priznaju tu novu autokefalnu crkvu.

Međutim, dodaje Raković, Carigradska patrijaršija već se oglušila o odluku Kritskog sabora o dodeljivanju autokefalnosti, iako je taj Sabor sama sazvala, i upala je u teritoriju Moskovske patrijaršije na prostoru Ukrajine gde je 2018. protivkanonski formirala tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Raković je naglasio da je Carigradska patrijaršija odlukom od 9. maja 2022. da Makedonsku pravoslavnu crkvu razreši poluvekovnog raskola, prizna je pod imenom Ohridska arhiepiskopija i samo u granicama Severne Makedonije, već samovoljno upala u kanonsku teritoriju Srpske pravoslavne crkve.

Tim upadom u kanonski poredak Srpske pravoslavne crkve, kaže Raković, Carigradska patrijaršija je otvorila put za proceduru da ona prva prizna autokefalni status Ohridskoj arhiepiskopiji, prema već poznatom ukrajinskom scenariju.

Raković podvlači da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, kada su se za to stekli uslovi, na majskom zasedanju 2022. jednoglasno doneo odluku da prizna autokefalni status Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, kako bi se sačuvao kanonski poredak Pravoslavne crkve i pružila poruka da se na taj način sprečavaju intervencije na koje je bila spremna Carigradska patrijaršija.

Pritom, Raković je rekao kako pretpostavlja da je Srpska pravoslavna crkva, oko donošenja ove istorijske odluke, imala konsultacije sa Ruskom pravoslavnom crkvom i drugim autokefalnim Pravoslavnim crkvama, koje su čestitale srpskom patrijarhu Porfiriju i stavile mu do znanja da ih raduje odluka Srpske pravoslavne crkve o priznavanju autokefalnog statusa za Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Kada je reč o pitanju koje je javnost juče i danas najčešće postavljala – a tiče se razloga zbog kojih odluke o priznanju autokefalije Makedonskoj pravoslavnoj crkvi nije bilo u saborskom saopštenju – Raković je objasnio da Srpska pravoslavna crkva svoju odluku nije držala u tajnosti da bi je sakrila od srpskog naroda već da bi ovih dana bila sprečena intervencionistička sabotaža.

Naime, kazao je Raković, treba imati u vidu da je odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koju je 24. maja 2022. u Skoplju obelodanio naš patrijarh Porfirije, preduhitrena inostrana intervencija zbog koje bi Srpska pravoslavna crkva bila prinuđena da prekine komunikaciju sa Carigradskom patrijaršijom, a time i sa Svetom Gorom, što bi bilo teško podnosivo za naš verni narod.

Dalje, Raković je još rekao da će Pravoslavna ohridska arhiepiskopija biti integrisana u Makedonsku pravoslavnu crkvu, u bratskom raspoloženju, prema sporazumu koji će uskoro biti uobličen.

Raković je istakao kako je posebno važno da će arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve sasluživati i u srpskim zemljama i u Severnoj Makedoniji, a srpski i makedonski narod zajedno se pričešćivati.

S tim u vezi, kazao je Raković, za naš narod je izuzetno značajno da će Srpska pravoslavna crkva moći da služi u srpskim srednjovekovnim manastirima i crkvama iz Nemanjićkog perioda koji su 1959. predati na upravu Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, a uskoro će biti organizovana naša prva poklonička putovanja u ove svetinje koje danas spajaju srpski i makedonski narod.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading