PREDSTAVNICI UNIJE U SKOPLJU: Velika je odluka na Severnoj Makedoniji

Predstavnici EU borave danas u Skoplju, razgovarajući o francuskom predlogu za spor sa Bugarskom i početak pristupnih pregovora Severne Makdonije sa EU.

PREDSTAVNICI UNIJE U SKOPLJU: Velika je odluka na Severnoj Makedoniji
Shutterstock

Sada je trenutak koji Severna Makedonija treba da iskoristi da prihvati evropski predlog, što dalje znači održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo EU, ocenili su danas zajedno u Skoplju predsednica Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, šefica Evropske komisije je na sastanku sa Kovačevskim istakla da je mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je to jedini put koji vodi u bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije.

Kovačevski i Fon der Lajen su, ističe se, još jednom naglasili da evropski predlog, odnosno predlog francuskog predsedništva EU, za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovra "ni na koji način ne ugrožava identitet, kulturu, istoriju i makedonski jezik".

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pred Severnom Makedonijom je, ocenili su, "veoma važna odluka za njenu budućnost i realizaciju još jednog strateškog cilja, otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, sa očuvanim i obezbeđenim makedonskim jezikom u Evropskoj uniji, što podrazumeva konačno zatvaranje svih pitanja identitet".

Konstatovano je da je evropski predlog "važan korak koji će prevazići blokadu i koji će Severnu Makedoniju približiti članstvu u EU".

Kovačevski je istakao da je u ovim ključnim trenucima za zemlju kada treba doneti mudre i državničke odluke prisustvo predsednika Evropske komisije jasan signal za podršku evropskim integracionim procesima Severne Makedonije.

Ponovio je da njegova vlada ostaje čvrsto pri opredeljenju da se bezuslovno poštuje jezik, identitet, istorijske i kulturne osobenosti makedonskog naroda, što zapravo potvrđuje i evropski predlog.

Premijer Severne Makedonije je dodao da očekuje da će dobiti podršku svih političkih subjekata u parlamentu donošenjem daljih zaključaka o evropskom predlogu, u skladu sa skupštinskim procedurama.

"Imamo predlog koji garantuje čist makedonski jezik u EU, istorijska i bilateralna pitanja van okvira pregovora", naglasio je Kovačevski.

Na sastanku Kovačevskog i Fon der Lajen je istaknuto da je, u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti, veoma značajna deblokada procesa evropskih integracija i početak pregovora Severne Makedonije za članstvo u Evropskoj uniji.

"Istaknuto je da sada donete odluke garantuju budućnost zemlje, te su stoga potrebni mudri i državnički potezi koji vode ka prosperitetu, razvoju demokratskih vrednosti i ukupnom ekonomskom napretku", navodi se u saopštenju sa sastanka premijera Severne Makedonije i predsednice Evropske komisije.

Šefica Evropskog saveta će se popodne obratiti poslanicima u parlamentu Severne Makedonije pred početak sednice na kojoj će razmatrati Predlog pregovaračkog okvira za pristupne pregovore koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. juna, odnosno takozvani francuski predlog za uklanjane bugarskog veta.

Pre Kovačevskog Ursula fon der Lajen se srela sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem i šefom države Stevom Pendarovskim.

Izvor: alo region

Komentari(0)

Loading