UZ BURNO GLASANJE, ODLAZAK OPOZICIJE: Usvojili francuski predlog za EU

Skupština Severne Makedonije usvojila je u subotu francuski predlog za ukidanje bugarske blokade i početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

UZ BURNO GLASANJE, ODLAZAK OPOZICIJE: Usvojili francuski predlog za EU
Shutterstock

Nakon dva i po dana rasprave predlog je usvojen sa 68 glasova "za", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rasprava je dva i po dana trajala u napetoj atmosferi. Opozicija je dizala buku tokom govora poslanika vladajuće većine, a bilo je i verbalnih sukoba i međusobnih optužbi poslanika iz vlasti i opozicije.

Opozicioni VMRO-DPMNE i Levica tražili su odbacivanje ovog predloga, koji, prema njihovim riječima, dovodi do direktne asimilacije makedonskog naroda, bugarske ucene i višegodišnje opstrukcije procesa evropskih integracija.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Za razliku od njih, vladajuća koalicija uveravala je da pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika i početak pregovora o članstvu u EU.

I premijer Dimitar Kovačevski je sa skupštinske govornice prvog dana rasprave najavio da je predloženim predlogom makedonski jezik jasno preciziran kao jedini, priznat i prihvaćen jezik za EU.

"Konačno smo, nakon 17 godina čekanja, i mnogih najava, a nakon njih mnogo razočaranja, dobili zvaničan početak pregovora sastankom cele Vlade sa Evropskom komisijom", rekao je premijer.

To je, poručio je Kovačevski poslanicima, "jedina istina u ovoj buri manipulacija, spekulacija, lažnih vesti i namernog i nenamernog oštećenja i stvaranja krize i destabilizacije države".

"Na takav predlog, koji u potpunosti odražava naše nacionalne interese i crvene linije, ja, Vlada i predsednik države rekli smo DA", naglasio je u obraćanju poslanicima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je pre skupštinske rasprave poslanicima poručila: "Nema sumnje da je makedonski vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo".

Uz poruku Fon der Lajen je retvitovala i deo svog obraćanja u parlamentu u kojem je poručila: "Budućnost vaše zemlje je u Evropskoj uniji, a Evropa nije potpuna bez Severne Makedonije. Želimo vas u EU!"

Izvor: RSE

Komentari(0)

Loading