S. MAKEDONIJA SE NAORUŽAVA AMERIČKOM VOJNOM TEHNIKOM: Staro naoružanje doniraju Ukrajini

Predmet obima i strukture četvrtog paketa vojnih donacija Severne Makedonije, članice NATO, ratom zahvaćenoj Ukrajini, još je u fazi pregovora, potvrdila je ministarka odbrane Vlade u Skoplju Slavjanka Petrovska, precizirajući da je u generalštabu Armije u toku stručna analiza utvrđivanja realizacije tog rešenja.

S. MAKEDONIJA SE NAORUŽAVA AMERIČKOM VOJNOM TEHNIKOM: Staro naoružanje doniraju Ukrajini
Printscreen/Youtube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

- Kad bude doneta bezbednosna procena da su odstranjeni svi bezbednosni rizici od saopštavanja detalja, sve tri odluke će biti deklasifikovane i tačne vrste i količine opreme biće na uvidu javnosti - najavila je Petrovska.

Ona je potvrdila da su u okviru prethodne tri vojne donacije Ukrajini, u posebnom paketu bili - zastareli tenkovi, "dakle, za nas već neupotrebljivi", i da se radi na nabavci modernijih oklopnih vozila. Konkretno, kako je objasnila, u procesu modernizacije, opremanja i razvoja Armije, RSM je dobila i savezničku podršku SAD vrednu 78 miliona dolara. Ta sredstva, kako je najavila, biće namenjena i za razvoj kapaciteta sajber odbrane.

- Odbrambeni budžet ove godine iznosi 1,77 odsto BDP, odnosno oko 220 miliona evra, od kojih se 30 procenata odvaja za modernizaciju i opremanje. Pristigla je prva pošiljka lakih oklopnih vozila, JLTV, a u toku je nabavka vozila "strajker". Potpisan je i višegodišnji sporazum za nabavku francuskih sistema protivvazdušne odbrane, potvrdila je Petrovska.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Komentari(0)

Loading