Optužen doktor koji je lečio koronu PREČIŠĆAVANJEM krvi: Zaradio skoro 2 MILIONA evra

Osnovno tužilaštvo u Skoplju podiglo je danas optužnicu protiv doktora Žana Mitreva i njegove privatne klinike zbog primene invazivne metode za prečišćavanje krvi zbog koje su, kako se sumnja, umrle 24 osobe obolele od kovida-19.

Optužen doktor koji je lečio koronu PREČIŠĆAVANJEM krvi: Zaradio skoro 2 MILIONA evra
Shutterstock

Mitrev se tereti za krivično delo prevara, za koje može biti osuđen na kaznu zatvora od jedne do 10 godina. Porodice osmoro umrlih, među kojima i porodice iz Prištine, podnele su krivičnu prijavu protiv privatne kardiohirurške bolnice "Žan Mitrev" u Skoplju.

Optužbi su se pridružila 283 pacijenta koji se osećaju oštećenim u ovom slučaju, prenosi Radio Slobodna Evropa. Tužilaštvo je podiglo optužnicu nakon istrage inicirane istraživačkom pričom mreže IRL o neetičkoj upotrebi metode hemofiltracije, koja je invazivna metoda prečišćavanja krvi u lečenju pacijenata sa korona virusom.

Istraga je pokazala da je metoda hemofiltracije primenjena bez dozvole Državne agencije za lekove i medicinska sredstva u periodu od aprila 2020. do 2022. godine. Lekar i vlasnik privatne bolnice Žan Mitrev u oktobru prošle godine je dao milion evra u gotovini Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju kao garanciju da neće pobeći iz zemlje.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Zbog opasnosti od bekstva prethodno mu je u avgustu prošle godine oduzet pasoš. Osumnjičeni je, kako je tada saopšteno iz Državnog tužilaštva, u periodu od aprila 2020. do 2022. godine, želeo da pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim iznošenjem činjenica, dovodeći u zabludu pacijente koji su lečeni od kovida-19 metodom hemofiltracije.

Hemofiltracija se koristi širom sveta, ali ne kao alternativni metod lečenja. Međutim, kako navode u Tužilaštvu, Mitrev je prevario pacijente tako što je protivno zakonu zaradio 1,6 miliona evra.

Pacijentima su obavljane najmanje dve hemofiltracije bez prethodne preporuke lekara, a uslov za lečenje bio je da se unapred uplati 12.000 evra da bi bili hospitalizovani u klinici. Ako bude proglašen krivim, Mitrev mora da vrati ovaj novac oštećenim pacijentima ili porodicama pacijenata koji su preminuli.

Izvor: Tanjug

Komentari(0)

Loading