INCIDENT NA GRANICI, I CRKVA POD OBEZBEĐENJEM: Sevaju varnice na godišnjicu rođenja Goce Delčeva

Oko 12.45 sati na graničnom prelazu Deve Bair došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane troje bugarskih državljana, saopštio je danas MUP Severne Makedonije.

INCIDENT NA GRANICI, I CRKVA POD OBEZBEĐENJEM: Sevaju varnice na godišnjicu rođenja Goce Delčeva
Shutterstock

G.Z (35), A.H (50) i R.H (54) bugarski državljani koji su se prvo verbalno, grubo i nedolično ponašali prema policajcima i izgovarali najpogrdnije reči, a potom pokušali da fizički nasrnu na nih su privedeni, saopštilo je Ministarstvo, prenela je Telma.

U međuvremenu, bugarska delegacija koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Ivan Demirdžiev položila je cveće na grob Goce Delčeva, na komemoraciji u crkvi "Svetog Spasa", preneo je Plusinfo.

U delegaciji su bili ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev i zamenik ministra unutrašnjih poslova Vencislav Katinov.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Zadovoljan sam organizacijom manifestacije i čast mi je što sam ovde sa bugarskom delegacijom da odam počast velikom Goce Delčevu. Nema razloga za provokacije. Moramo da idemo napred, a to je ujedinjena Evropa, kojoj je potrebna stabilnost. Dužni smo da gradimo bezbednost i stabilnost između naroda dve zemlje. Nismo došli da pravimo provokacije, već da pokažemo poštovanje, komšije smo i dobrosusedstvo treba da se nastavi. Nadam se da će svi bugarski građani koji su otišli u Skoplje moći da dođu u hram Svetog Spasa - rekao je Demirdžijev.

On je izrazio žaljenje što su stotine bugarskih državljana morali da čekaju nekoliko sati na graničnom prelazu Deve Bair jer je nestalo struje i dodao da će u ponedeljak donirati tri generatora struje, kako se ovakvi problemi ne bi ponovili.

Demirdžijev je lično zamolio Kostadina Kostadinova, predsednika nacionalističke stranke Preporod i bugarskog poslanika Angela Džambaskog iz desničarske grupe Evropskih konzervativaca i reformista da danas ne posećuju Skoplje, kako bi se, kako je rekao, izbegli sukobi i izrazio zadovoljstvo što su ga poslušali.

Kako prenose makedonski mediji, razlog za zastoj je taj što je po sistem na granivi sa Bugarskom, odakle je najavljen dolazak 150 ljudi.

Ceremoniju u crkvi Svetog Spasa, kojoj je prisustvovao makedonski državni vrh, obezbeđivao je veliki broj policajaca, a ulazak je bio moguć samo uz akreditaciju.

Makedonski mediji javljaju da policija kontroliše ulaz u crkvu, te da svi, čak i novinari, prolaze kroz više bezbednosnih kontrola.

Povodom 151 godine od rođenja velikog revolucionara, iz Skoplja poručuju da su ideali koje je Delčev zastupao pre više od jednog veka nasleđe i vodilja politike Vlade Severne Makedonije.

Izvor: Tanjug

Komentari(0)

Loading