ZAEV ĆE FORMALNO PODNETI OSTAVKU TEK KRAJEM GODINE?! Makedonski mediji kao razlog navode mogućnost za početak pregovora sa EU!

Alo Redakcija

12:00

Severna Makedonija 0

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ostavku će najverovatnije formalizovati krajem ove ili početkom naredne godine, objavili su danas pojedini makedonski mediji.

ZAEV ĆE FORMALNO PODNETI OSTAVKU TEK KRAJEM GODINE?! Makedonski mediji kao razlog navode mogućnost za početak pregovora sa EU!
Foto: YoutubePrintscreen/živa istina

Kako navode, razlog za odlaganje je to da ne bi bila propuštena mogućnost za početak pregovora sa Evropskom unijom u decembru, koju je premijer nagovestio na sastanku sa koalicionim partnerima.

Zaev je u nedelju uveče rekao da podnosi ostavku na mesto premijera i lidera vladajućeg SDSM zbog poraza te stranke na lokalnim izborima, ali je do sada nije dostavio parlamentu i stranačkim organima.

Prema Televiziji Telma, neki od partnera u vladajućoj koaliciju na jučerašnjem sastanku pokušali su da ubede Zaeva da odustane od ostavke koju je objavio na izborni dan, ali je premijer ostao pri svom stavu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Zaev je ipak načelno na tom sastanku prihvatio da ostavku podnese krajem ove godine ili početkom januara naredne godine.

Razlog za to je, preme izvoru Telme, „nada koju im je saopštio premijer za rešavanje spora sa Bugarskom i mogućoj međuvladinoj konferenciji sa EU sredinom decembra“.

Prema portalu Sloboden pečat, moguće je da se ostavka Zaeva efektuira tek u decembru, jer je na jučerašnjem sastanku vladajuće koalcije procenjeno da bi SAD mogle da ubrzaju evrointegracioni proces Severne Makedonije.

Na tom sastanku je, dodaje se, Zaev čvrsto ostao pri svom javno iskazanom stavu da se povlači sa premijerske funkcije.

„Odluku za ostavku koalicionim partnerima je obrazložio kao čin lične odgovrnosti za izborni poraz, sa ciljem očuvanja sopstvenog dostojanstva i integriteta nakon što nam je ‘EU zalupila vrata pred nosom’.

Rekao je i da će ga, ukoliko ostane premijer, opzicija svakodnevno prozivati za ostavku, što bi stvorilo lošu klimu u društvu“, navodi Sloboden pečat.

U opozicionoj VMRO DPME smatraju da Zaev neće stvarno podneti ostavku na mesto premijera, već da „blefira“ kako bi izbegao odgovornost.

„Zoran Zaev je ponovo blefirao i ostaje na fejsbuk ostavci, ali nije dostavio dopis parlamentu“, izjavio je funcioner VMRO DPMNE Dragan Kovački na konferenciji za novinare.

Region.rs/Tanjug

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading