Severna Makedonija

19:00

22 oktobra, 2021

SKRIVEN OD LJUDI: Redak i ugrožen mladi BALKANSKI RIS snimljen u nacionalnom parku u Severnoj Makedoniji!

Mladi primerak ugroženog balkanskog risa snimljen je u Nacionalnom parku "Galičica" u Severnoj Makedoniji, preneli su danas lokalni mediji.

Foto: shutterstock

Mladi primerak ugroženog balkanskog risa snimljen je u Nacionalnom parku „Galičica“ u Severnoj Makedoniji, preneli su danas lokalni mediji.

Kako ističu, radi se o jako lepoj i jasnoj fotografiji mladog balkanskog risa, kojeg sve manje ima u ovdašnjim šumama.

Mladog risa su snimili specijalno postavljeni fotoaparati za praćenje aktivnosti srna u tom nacionalnom parku na jugozapadu Severne Makedonije. Rukovodilac Odelenja za zaštitu prirode u NP „Galičica“ Andon Bojadži je rekao da su specijalne senzorske kamere u prethodnih 18 meseci snimile više fotografija jedinki balknaskog risa na više lokacija, ali da takvi podaci nisu dovoljni da se utvrdi populacija te ugrožene vrste i njena brojnost.

U saradnji sa Makedonskim ekološkim društvom, dodao je, prave se napori da se utvrdi populacija balkanskog risa na osnovu brojnosti srna, koje su deo njegove ishrane.

„Ta informacija nam je potrebna da možemo nekako da procenimo koliko je risova prisutno u NP ‘Galičica’ i kakvo je stanje sa plenom, kako bi mogli da planiramo mere i aktivnosti podrške populaciji balkanskog risa“, rekao je Bojadži, a prenela agencija MIA.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.