Na granici

10:07

22 oktobra, 2021

SLIČNOST SAMO FIZIČKA Milov deda, četnik koji je poginuo braneći Ostrog od komunista, prevrće se u grobu zbog unuka izdajnika!

Blažo Đukanović (Lukovo, 26. novembar 1883 — Manastir Ostrog, 17. oktobar 1943) je bio general, ban i četnički komandant Crne Gore.

Foto: Ilustracija

Milu Đukanoviću je deda bio Srbin, otac takođe, a i on sam je to bio, dok mu se to isplatilo.

Sada se pohrvatio, a njegov deda, veliki junak i četnik, Blažo Đukanović se u grobu prevrće zbog svog unuka izdajnika.

Evo ko je bio Milov deda:

Ubijen je, zajedno sa Bajom Stanišićem, prilikom partizanskog napada na glavni četnički štab u manastiru Ostrog.

Rođen je 1883. godine u selu Lukovo kod Nikšića, a ubijen je 1943. Bio je ban Zetske banovine. Bio je brigadni general vojske Kraljevine Jugoslavije i četnički vođa u Crnoj Gori tokom Drugog svetskog rata.

U jesen 1943. sa pukovnikom Bajom Stanišićem preselio je svoj štab u manastir Ostrog. Vrhovni štab NOVJ dao je zadatak Petoj proleterskoj crnogorskoj brigadi da opsedne i likvidira četnički štab na Ostrogu. 24. septembra 1943. godine.

Blažo Đukanović je javljao: „Nema tu mnogo snaga i sa malo energičnih ljudi to će se sve razbjeći, kao što se je juče razbjeglo na Gostilju ispred naših ljudi.“

Opšti napad snaga Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije je počeo 17. oktobra 1943. Blažo Đukanović i Bajo Stanišić su davali žilav otpor iz samog manastira. Pukovnik Stanišić se povukao u Gornji ostroški manastir, misleći da će mu stići pomoć iz Nikšića. Posle 4 dana opsade, 21. oktobra general Đukanović se prvi predao sa nešto vojnika, ali je osuđen na smrt i streljan. Stanišić je ostao da pruža otpor i poginuo pucajući sa prozora Ostroškog manastira.

Sava Vukadinović, delegat Vrhovne komande JVUO u Crnoj Gori, je povodom pogibije Baja Stanišića i Blaža Đukanovića javio Mihailoviću da će od Nemaca tražiti streljanje 300 komunista.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Komentari (5)

Comments(5)

 1. Azem Vljasi каже:

  Taj bi i svoju mamu dao u javnu kucu za stotinu evra

  16
  3
  1. KOMANDANT 1001 каже:

   Dok je Milo imao obraz svom sinu dao je đedovo ime „Blažo“, ponosan na đeda, kada je nad Dubrovnikom vikao; “ Došlo je vrijeme da sa ustašama za vazda završimo“!!!

   8
   2
 2. KOMANDANT 1001 каже:

  Možda je kralj Petar trebao sa svojim komandantomDražom Jug. vojske u Otadžbini Dražom, ostati da se bori, što bi dalo elana, snagu četnicima koji se nebi osuli i prešli na bravarovu komunističku stranu i sigurno nebi poginuli ni Blažo Vojvoda niti Stanišić !

  6
  3
 3. Hermes каже:

  Priča zvuči interesantno ali nije tačna. Ban Blažo Đukanović je od Đukanovića iz Lukova kod Nikšića. Porodica Mila Đukanovića je sa Čeva kod Cetinja. Nemaju ništa zajedničko. Đukanovići iz Lukova su starinom od Zvicera sa Cetinja. Rođak bana Blaža Đukanovića je Vojin Đukanović, nekadašnji ministar savezne vlade SRJ.

 4. Radomir каже:

  Milo Đukanović je „sam svoj predak“!

  3
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.