Pavićević: Ako na Cetinju bude nemira, odgovoran je Milo

Alo Redakcija

16:00

Tema dana 0

Pavićević: Ako na Cetinju bude nemira, odgovoran je Milo
foto: printscreen

Politikolog Vladimir Pavičević izjavio je da je uveren da će ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju proteći mirno i bez ikakvih problema.

„Moja velika nada ali i racionalno očekivanje je da će 5. septembra sve da protekne mirno, dostojanstveno i duhovno, kao što i priliči događaju koji se organizuje tog dana, a to je ustoličenje jednog crkvenog velikodostojnika na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, tako da ja iskreno verujem da će to proći kako treba“, rekao je Pavičević za Tanjug.

Na pitanje da li je odluka Mitropolije da se ceremonija na Cetinju održi isključivo u prisustvu crkvenih velikodostojnika, bez prisustva vernika, kompromis i ustupak Milu Ðukanoviću, Pavičević odgovara da ne veruje u to.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

On kaže da je Mitropolija i ranije planirala prvo da ugosti patrijarha Porfirija u Podgorici i da pozove pravoslavne vernike da dođu ispred hrama u Podgorici u subotu 4. septembra.

“Mislim da je odluka Mitropolije da samo ustoličenje bude bez velikog narodnog okupljanja, s obzirom na epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, jedan dobar potez, mudra i razborita odluka, što se i očekuje od mitropolita i patrijarha jedne verske zajednice koja je u Crnoj Gori, što se tiče broja vernika, dominantna“, poručio je Pavičević.

Pavičević je istakao da je za njega ključno ono što su rekli predstavnici vlasti. On podseća da je premijer Zdravko Krivokapić najavio da će tog dana doći na Cetinje bez obezbeđenja, što, smatra Pavičević, znači da je on toliko siguran da neće biti nikakvih problema, a da je potpredsednik crnogorske vlade koji koordinira radom službi bezbednosti Dritan Abazović i sam rekao da će 5. septembra na Cetinju sve biti mirno.
„ Ako uzmemo u obzir relevantnost aktera koji su to saopštili u ime države Crne Gore, i ako uzmemo u obzir o kakvom je događaju reč, o njegovom karakteru, ja zaista očekujem da sve protekne kako treba i da DPS Mila Ðukanovića odustane od bilo kakvih poteza kojima bi se dodatno radikalizovala situacija na Cetinju tog dana“, istakao je Pavičević.

Ako ipak na Cetinju 5. septembra dođe do nekih incidenata, Pavičević je kaže da će to ići na dušu Mila Ðukanovića i njegovog DPS-a.

“To će biti direktna posledica radikalizovanja politike DPS-a Mila Ðukanovića, pretvaranje te stranke u jednu ultranacionalističku i klerofašističku političku organizaciju i onda će odgovornost za ono što budu incidenti ili pojačane tenzije imati upravo ta politička organizacija“, zaključio je Pavičević.

Tanjug

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading