Kamere snimile pad meteora kod Rijeke (VIDEO)

Alo Redakcija

12:13

Tema dana 0

Kamere snimile pad meteora kod Rijeke (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

Hrvatski astronomski savez objavio je da se u noći između 13.i 14. avgusta na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, koja se mogla videti čak sa daljine od preko 500 kilometara.

Bilo je to, kažu, u noći nakon maksimuma Perzeida, koji svoj vrhunac redovno doseže 12. ali se ne radi o tom meteorskom roju, već sporadičnom meteoru.

„Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske kralj noći 13/14. avgusta nije bio Perzeid – već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema proračunu Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama”, objavio je Hrvatski astronomski savez.

Osim Hrvatske meteorske mreže, navodi se, vatrenuu kuglu su snimile i druge iz Italije i Slovenije, pa čak i iz Praga, sa udaljenosti od 530 kilometara.

“U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Meseca. Svoj svetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjeevropskom ukaznom merenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od osam sekundi završila na visini od 23,2 kilometra“, navedeno je u saopštenju.

Proračun dinamike u poslednjoj tački svetlog leta procenjuje se da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negđe u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu, pa potraga za meteoritom neće biti organizovana.

Koordinator meteorske mreže Damir Šegon je za riječki Novi list izjavio da je ovo drugi sučaj pada meteorita koji je zabeležila Hrvatska meteorska mreža ove godine.

Tanjug

Autor: Alo Redakcija

Tagovi:

Komentari(0)

Loading