REGION SE KLANJA SRBIJI, HRVATI U NEVERICI: Na nebo kreću i "stršljen" i "gavran"! Srpska vojska sve MOĆNIJA! (VIDEO)

Alo Redakcija

11:30

Tema dana 0

Informacija da je Srbija usvojila tehnologiju i da sama može da pravi brutalne borbene dronove, bespilotne helikoptere, ali i projektile digla je na noge region, ali i NATO

REGION SE KLANJA SRBIJI, HRVATI U NEVERICI: Na nebo kreću i "stršljen" i "gavran"! Srpska vojska sve MOĆNIJA! (VIDEO)
Foto: YoutubePrintscreen

Prvi primerci domaće bespilotne letelice „pegaz“ biće uvedeni u naoružanje do kraja ove godine. Oznake Vojske Srbije u prvom krugu, prema planovima, trebalo bi da ponesu tri daljinski vođena aparata, zajedno sa jednom zemaljskom stanicom.

Vojni analitičari iz zemalja u okruženju upozoravaju da je Srbija brutalno unapredila vojsku, ali i da je ogroman broj sredstava od artiljerije do letelica proizvela sama, što jej omogućava da ne zavisi od drugih, a posebno ne od NATO…

Posle prijema prvih letelica, počeće serijska proizvodnja dronova prema potrebama naših oružanih snaga.

Završetak projekta „Pegaz“, višegodišnjeg poduhvata domaćih inženjera, teško bi bio moguć bez pomoći Kine. Istim ugovorom kojim je Srbija kupila kineske dronove CH-92 dogovorena je i tehnološka pomoć u završetku srpskog „pegaza“. Kinezi, koji već godinama uspešno proizvode bespilotne letelice, priskočili su oko linka, optoelektronike, autopilota i softvera. Naši dronovi isprva će biti naoružani kineskim raketama, a kasnije domaćim naoružanjem.

– Prvi primerak novog drona završen je u Kini, a napravljeni su i prvi letovi. Po dolasku nulte letelice u Srbiju, počeće serijska proizvodnja i prijem u naoružanje. U ovoj fazi je cilj 12 letelica – navode za Novosti u Ministarstvu odbrane.

„Stršljen“ i „gavran“

Kompanije „Edepro“ i „Jugoimport SDPR“ na putu su da osvoje tehnologiju razvoja bespilotnog helikoptera. Stručnjaci ovih preduzeća rade na letelici „stršljen“, koja je već u poodomakloj fazi razvoja. Već sada je jasno da će ovaj dron imati i svoju borbenu verziju, koja će biti naoružana standardnim vazduhoplovnim naoružanjem. Na listi komercijalnih projekata je i „gavran“ – leteća raketa sa bojevom glavom od 15 kilograma.

Sastavni deo „kompleta“ bespilotnih letelica „pegaz“ je i zemaljska stanica, koja je zahvaljujući kineskim komponentama posle dužeg vremena kompletirana. Ovaj deo opreme razvijaju Vojnotehnički institut i Institut „Mihajlo Pupin“, ali stanica bi teško zaživela bez kineske tehnologije.

Po okončanju razvoja, „pegaz“ će biti veoma sličan dronu CH-92, opremljen gotovo identičnom uređajima, s tim što će zbog manjih dimenzija moći da nosi nešto manji komplet naoružanja.

Da Vojska Srbije računa na dronove u budućnosti svedoči i Dugoročni plan razvoja sistema odbrane do 2030. godine, koji će uskoro biti usvojen. Ovaj dokument predviđa dalje opremanje besposadnim platformama, kako iz domaćeg razvoja, tako i nabavku iz uvoza.

– Sukobi na Bliskom istoku, kao i nedavni rat u Nagornom Karabahu pokazali su ogromnu prednost u ratovanju vojske koja je naoružana bespilotnim letelicama. One su dragocene za izviđanje, ali i izuzetno efikasne u borbenim akcijama. Spektar njihovih misija se tu ne iscrpljuje, već se mogu koristiti i za različite druge zadatke – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Prvi korak u tom smeru napravljen je uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije male bespilotne letelice „vrabac“, a u toku je serijska proizvodnja njene unapređene verzije. Domaćim znanjem i trudom razvijen je autopilot, koji kod dronova čini suštinu sistema za upravljanje. „Vrabac“ je izgubio na masi, a dobio i jači link i sposobnost za boravak u letu, kao i integrisanu kameru za snimanje i danju i noću.

„Obad“ pomaže specijalcima

Među projektima koji su viđeni za sledećih nekoliko godina nalazi se i razvoj naoružanog drona kratkog dometa „obad“. Ovaj multikopter zamišljen je prema potrebama specijalnih jedinica, za dejstva pre svega u urbanim sredinama. Zavisno od opreme može da služi za izviđanje, eliminaciju utvrđenih ciljeva, vozila, ljudstva… Plan je da, po okončanju razvoja, „obad“ bude naoružan nevođenim raketama M-80 kalibra 60 milimetara ili bombama.

Alo.rs/Novosti

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading