LOV NA SRBE U JEKU: Pritvor generalu Savčiću po "Inckovom zakonu" podigao tenzije između Banjaluke i Sarajeva

Alo Redakcija

15:07

Tema dana 0

Dolivaju ulje na vatru.

LOV NA SRBE U JEKU: Pritvor generalu Savčiću po "Inckovom zakonu" podigao tenzije između Banjaluke i Sarajeva
Foto: Youtube/Printscreen/RTRS vijesti

Određivanje pritvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske Milomiru Savčiću politička je odluka, koja je samo dolila ulje na vatru najveće postdejtonske krize u BiH, potpaljene nametnutim zakonom bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o kažnjivosti negiranja genocida. Srpska i njen narod neće ćutati na otvaranje sezone lova na Srbe, RS neće nestati, a BiH ne može opstati i pored sveg nasilja i intervencija dela međunarodne zajednice.

Ovo bi bio sažetak poruka poslatih u utorak sa skupa „Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad Bosne“, održanom u Beogradu u danu kada se dodatno usložnila situacija u BiH i to upravo odlukom da se generalu Savčiću odredi pritvor.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je sa skupa da je ovde očigledno reč o pokušaju zastrašavanja i zloupotrebe Suda i Tužilaštva BiH i da se, kako kaže, od početka znalo da će služiti za disciplinovanje, pre svega, Srba.

– Ovo je politička odluka koja je išla za tim da probere najvažnije i najviđenije ljude u RS i nije prva te vrste. Muslimanski generali optuženi za zločine hodaju slobodno, a Savčić treba da bude u pritvoru. Naravno da neće! – poručio je Dodik.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Suluda odluka

Pročitajte još:

Pročitajte još:

On je objasnio da je ovakva odluka apsolutno nepotrebna jer je Savčić sarađivao sa Sudom i Tužilaštvom, iako su, naglasio je, ove institucije vanustavne i veštački su nametnute odlukama visokih predstavnika uz snažnu podršku Zapada.

– Oni žele, putem tog Suda, Tužilaštva i Ustavnog suda, u kojem su tri stranca i dva Bošnjaka većina, da naprave pravni okvir progona koji treba da potpuno satanizuje i deplasira srpski nacionalni interes u BiH. Stranci će u BiH biti jaki onoliko koliko ih mi pustimo. Pa u Srbiji se pre 10 godina upravljalo iz stranih ambasada, a sada upravlja demokratski izabrana vlast – rekao je Dodik.

Poručio je i da je BiH eksperiment koji nije uspeo i da opstaje samo da bi „neko u nekoj kancelariji u Londonu ili Vašingtonu rekao da nešto radi“:

– BiH je ozbiljan koncentracioni logor, ali umesto žice, ovde su otvorene granice kako bi ljudi odlazili kao jeftina radna snaga, a ovde se naselili migranti. Ubeđen sam da će Srpska jednog dana biti nezavisna država. Pa neće ni Bajden vladati večno, ako se u SAD ponovo pojavi neki novi Tramp, RS treba odmah da proglasi nezavisnost.

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović poručio je sa skupa o RS da je Inckov zakon više odbrana nego napad, a kako bi se Zapad što bolje pozicionirao u regionu pred novu rundu „okršaja“ sa Rusijom i Kinom:

– Moskva i Peking su već uneli pitanje BiH, odnosno jednostrane postupke Zapada, u svoju agendu i koristi će ga angažovanije nego do sada. Inckov plan je provokativan i opasan, sa mogućim nesagledivim posledicama. Osporavanje moralnog integriteta RS ne predstavlja samo atak na njene građane, već i na temelje Dejtonskog sporazuma, odnosno BiH kao zajedničke države. Zakon destabilizuje i BiH i region i deo je očigledno šireg plana da se istovremeno ubrza geoplitičko podešavanje u RS i na Kosovu.

Za profesora Darka Tanaskovića Srpska ne može biti ukinuta, a BiH bi mogla da opstane, ukoliko bi se nastojanje da se osporava i relativizuje postojanje Srpske zamenilo realističnim i konstruktivnim traganjem predstavnika triju konstitutivnih naroda za modelom održive zajedničke države.

Profesor Nenad Kecmanović, član Senata RS, poručio je da je Incko nametnuo zakon da bi njegov naslednik Kristijan Šmit mogao da hapsi po Srpskoj. Rekao je i da RS ne treba da popušta i da treba da ostane jedinstvena. Dušan Proroković ukazao je da je došlo do promene na međunarodnoj sceni, što se najbolje primećuje zajedničkim rusko-kineskim predlogom rezolucije SB UN o BiH. Prvi put u istoriji kineska diplomatija se na ovakav način angažovala oko jednog političkog pitanja u Evropi. Istoričar Aleksandar Raković se, kao i Dodik, založio za mirno razdruživanje BiH, dok je advokat Branko Lukić upozorio da su se neprijatelji iz Drugog svetskog rata ujedinili protiv Srpske.

POTERNICA ZA GENERALOM

Sud BiH doneo je u utorak naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za generalom Milomirom Savčićem, predsednikom Boračke organizacije Republike Srpske. Sarajevski portal „Klix“, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je da policija Suda BiH nije generala pronašla na kućnoj adresi. Sud BiH je u ponedeljak odlučio o određivanju pritvora za Savčića zbog kršenja ranije izrečenih mera zabrane, a njegov advokat Miodrag Stojanović najavio je žalbu na odluku suda za koju ima rok od tri dana.

AMBASADA SAD: PODRŠKA „OTVORENOM BALKANU“

Američka ambasada u Sarajevu demantovala je tvrdnje dvojice članova Predsedništva BiH, Željka Komšića i Šefika DŽaferovića da inicijativa „mini-šengen“, koja je nedavno promenila naziv u „Otvoreni Balkan“, nema podršku SAD i EU i da je to „podmukli projekat Aleksandra Vučića da putem ekonomske unije, stvori nekakav srpski svet ili novu Jugoslaviju“.

– Uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu je dodatni podsticaj nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU – poručili su iz Ambasade SAD.

Alo/Novosti

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading