Crna Gora

07:43

22 oktobra, 2021

UHAPŠEN NAJODANIJI ČOVEK MILA ĐUKANOVIĆA Peruničić montirao „državni udar“, prisluškivao Amfilohija i političare!

Nekadašnji direktor ANB-a Dejan Peruničić danas bi trebalo bi da bude priveden Specijalnom državnom tužiocu na saslušanje.

Foto: Printscreen

Podsećamo, on je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja a SDT će utvrditi da li ima veze sa prisluškivanjem kancelarije tužioca Milivoja Katnića.

Na konferenciji za medije specijalni tužlac Miroslav Turković saopštio je da je Peruničić juče uhapšen i da će uz krivičnu prijavu biti priveden na saslušanje u SDT.

Situacija u bezbednosnom sektoru Crne Gore je alrmantna i u ovom trenutku nismo spremni da se na pravi način nosimo sa bezbednosnim izazovima, izjavio je poslanik vladajućeg Demokratskog fronta (DF) i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević.

Na konferenciji za medije 20.oktobra Knežević je ocenio i da je ono što se se desilo sa Lukom Bulatovićem “dokaz da se Agencija za nacionalnu sigurnost (ANB), ili makar njeni delovi, potpuno stavila u službu nekih kriminalnih struktura”.

Knežević je kazao da je Bulatović jedan deo dokaza ostavio SDT-u, te da očekuje od specijalnog tužioca Milivoja Katnića i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića da saopšte ko je prisluškivao SDT-a.

“Ključno pitanje je ko je uključen u prisluškivanje SDT-a i zašto? Koje su se informacije odlivale ka ANB i dalje ka kriminalnim klanovima”, rekao je Knežević.

Čelnik DF-a tvrdi da je, zahvaljujući prisutupu tajnim podacima, saznao da je bio pod merama tajnog nadzora i da je “ANB sve vreme bila uključena u montiranje državnog udara”. Knežević je pozvao direktora ANB Dejana Vukšića da skine oznaku tajnosti sa tih dokumenata.

Podsetimo, Peruničić važi za jednog od najodanijih ljudi Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

Profesionalni angažman u bezbednosnom sektoru Peruničić je započeo 1985. u Službi državne bezbednosti (u okviru MUP-a), kasnije Agenciji za nacionalnu bezbednost, nakon što je 5. maja 2005. godine osnovana kao zaseban državni organ.

Za v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost imenovan je 12. marta 2015. godine.

Vlada Crne Gore, nakon sprovedene skupštinske procedure, donela je 20. avgusta 2015. godine Rešenje o imenovanju Dejana Peruničića za direktora ANB.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović ranije je optužio Peruničića da je nalogodavac, kako je rekao, nezakonitog praćenja političara i novinara. Abazović je saopštio da je materijal bivšeg ANB-a objavljivan na portalu Udar.

“Svedoci ste da je direkotr ANB-a Dejan Vukšić pre nekoliko dana podneo krivične prijave koje imaju veze sa nezakonitim praćenjem plitičara, novinara i drugih lica apsolutno suprotno pravilima službe”, kazao je on.

Abazović je poručio da sadašnja Vlada neće tolerisati nikakav mogući javašluk i pokušaj rušenja diskreditacija ANB-a.

“Moramo da budemo svesni činjenice da tajni podaci koje poseduje ANB nisu samo tajni podaci države Crne Gore, nego i NATO-a”, napomenuo je Abazović.

On je tada javno optužio Dejana Peruničića da je on nalogodavac praćenja političara, novinara i drugih lica “zato što službenici ANB-a ne mogu ništa raditi bez naloga direktora ANB-a.”

Potom je dodao da je taj materijal ANB-a objavljivan na portalu Udar koji se pojavio tokom kampanje za parlamentarne izbore održane tokom prošle godine.

General Momir Stojanović takođe je optužio Peruničića da je zajedno sa bivšim premijerom Duškom Markovićem priskuškivao mitroplita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

On je doneo i fotografije koje prikazuju kabinet mitropolita Amfilohija i prisluškivače koji su bili u zidovima, i kancelarijskom nameštaju.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.